maandag 12 maart 2012

Oeps, teambelang?

Johan Engelen

We stonden voor een belangrijke wedstrijd tegen de nummer 2 in de competitie. Mark Brussen was op vakantie, maar gelukkig was Cees bereid om in te vallen. Daarnaast kon Jasper spelen, en dat scheelt wel iets.

De wedstrijd begon echter catastrofaal voor ons. Voor we het goed en wel doorhadden, stonden we al met 3-0 achter. Anton speelde met zwart tegen het Italiaans, en kreeg 4.Pg5 tegen zich. Dit garandeert een open strijd, waarbij zwart een pion offert voor actief spel. Anton miste echter de scherpste voortzetting en werd daarna snel van het bord geschoven. Remco leek niet slecht uit de opening te komen, maar voor ik er erg in had zaten de stukken weer in het doosje met een nul voor ons. Wietze speelde op 1 tegen een jeugdig talent. Deze jongen had gedurende het huidige seizoen al 130 elo-punten gewonnen, en liet zien dat hij inderdaad goed kan schaken. Ook hier was het snel afgelopen. Het eerste halfje kwam van Johan op 8 na een degelijk pot, maar hij had de stelling in de tijdnoodfase niet goed ingeschat: met een beetje meer inzicht was het ook nog te winnen geweest. Achteraf een duur inschattingsfoutje.

Op de resterende borden zag het er na de tijdcontrole alles bij elkaar niet zo hoopvol uit. Henk stond drie pionnen voor tegen de nummer 1 van Assen en zou toch moeten kunnen winnen. René speelde een schitterende aanvalspartij met wit tegen een Pirc, waarin hij al heel snel een witte pion op f7 had staan en bijna vanaf het begin een paard op g5 en prise. Ook deze partij zag er hoopvol uit. Cees stond een pion achter en bovendien vreselijk onder druk. Weinig hoop op ook maar iets in deze partij. Jasper stond gelijk in een pionneneindspel met ongelijke lopers, dus daar was moeilijk meer dan een halfje te verwachten.

René en Henk wisten vervolgens hun partijen te winnen, waardoor we op 2½-3½ kwamen. Cees wist vanuit verloren positie miraculeus een pion terug te winnen en kwam daarmee in een ongeveer gelijke stelling uit, maar met genoeg aanknopingspunten om lekker de zaak uit te melken. Bovendien had zijn tegenstander nog maar twee minuten voor de gehele partij en Cees nog zo'n 30 minuten. Zijn tegenstander bood remise aan en tot ieders stomme verbazing nam Cees het aan! Ik was woest en het team verbijsterd, want daarmee gaf hij de laatste strohalm op een punt uit handen en verloren we de wedstrijd. Hij had hoe dan ook door moeten spelen en zijn tegenstander door de vlag moeten jagen. Dit weggegeven punt kan ons nog duur komen te staan in de laatste wedstrijd.

Jasper had nog een pion gewonnen in zijn partij, maar het was en bleef remise. Daarmee verloren we alweer met 4½-3½, en bleef ik alweer met een kater achter. Dit hadden we tegen koploper SISSA ook al meegemaakt, toen Wietze een geforceerde remisevariant liet lopen en vervolgens verloor.

Het totaaloverzicht:
  Accres Apeldoorn 3     - Assen                  3½ - 4½
1.Nijdam,W.(Wietze)      - Maris,I.(Ivo)           0 - 1
2.Eleveld,H.R.(Henk)     - Rietveld,R.(Renze)      1 - 0
3.Bohemen van,C.(Cees)   - Tromp,P.(Pieter)        ½ - ½
4.Nijland,R.(René)       - Dijkstra,M.(Maarten)    1 - 0
5.Weenink,W.A.(Anton)    - Hommes,E.(Elmar)        0 - 1
6.Zwirs,J.B.(Jasper)     - Boer den,P.M.(Paul)     ½ - ½
7.Pihlajamaa,R.M.(Remco) - Werff van der,F.(Frank) 0 - 1
8.Engelen,J.H.H.M.(Johan)- Velzen van,M.(Martin)   ½ - ½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten