Zaterdag 10 maart speelde ons derde team de belangrijke thuiswedstrijd tegen het op papier sterkere Assen. Helaas kon teamcaptain Johan Engelen geen beroep doen op Mark Brussen, maar gelukkig kon Jasper Zwirs wel meedoen. Invaller Cees van Bohemen verving Mark. Met uitzondering van Remco moesten we het allemaal opnemen tegen een tegenstander met een hogere rating. Maar meestal doen we het best goed tegen sterkere teams en dus was de verwachting dat we misschien wel een matchpunt zouden kunnen wegslepen. Iets na 13.00 uur werden de mouwen opgestroopt.
De openingen
Op bord 1 (Wietze Nijdam met zwart) werd in de opening al snel het centrum dichtgeschoven. Wit heeft de pionnen op c4, d5 en e4 waarbij zwart zich heeft opgesteld met c5, d6 en e5. Dit systeem wordt ook wel door Sokolov gespeeld geloof ik, waarbij het de bedoeling is dat zwart een soort Koningsindische aanval ontwikkelt en wit op de damevleugel actief wordt. Voorshands een rustige stelling met weinig aan de hand.
Op bord 2 (Henk Eleveld met wit) stelde zwart zich voorlopig tevreden met een symmetrische stelling. In de opening werden de zetten van Henk gekopieerd en er ontstond een (voorlopig) rustige niet al te opwindende Slavische stelling.
Op bord 3 (invaller Cees van Bohemen met zwart) dreigde het al snel 'tactisch' te worden. De witspeler nodigde Cees uit in te gaan op het aangeboden Siciliaans Morragambiet. Cees had daar kennelijk totaal geen zin in en in plaats van slaan op c3 schoof hij de pion door naar d3. In een dergelijke situatie gaat de witspeler dan vaak over tot c3-c4, maar dat gebeurde nu niet. Daarmee ontstond een stelling die nog alle kanten op kan gaan.
Op bord 4 (René Nijland met wit) was het meteen vuurwerk. Iedereen die René een beetje kent weet dat dit wel vaker voorkomt, maar dit keer was het echt spektakel. Een rustig begonnen partij waarbij zwart zich met de Pirc probeerde te verdedigen' ontaarde al snel in een potje live and let die. René mocht al snel de e4 pion doorschuiven naar e5 en zelfs e6! Dit is op zichzelf een bekend pionoffer (fxe6), maar zwart blijft dan langdurig zitten met zwakke pionnen en een aangetaste koningsvleugel. Zwart reageert niet helemaal volgens het boekje en dus mocht René de pion slaan op f7 en deze nog behouden ook (verdediging door loper op b3) Toen René ook nog Pf3 - g5 mocht spelen leek de partij snel afgelopen. Zwart probeerde het paard te verjagen met h7-h6, maar René reageerde soepel met h2-h4! Het paard slaan met de pion maakt de toren op h1 bijzonder actief en waarschijnlijk ligt dan het mat al binnen handbereik. Een, op het eerste gezicht, boeiend gevecht met een prachtig vooruitzicht.
Op bord 5 (Anton Weenink met zwart) liep zwart in eerste instantie aan tegen een ontwikkelingsachterstand. De witte stelling oogde iets beter ontwikkeld en het paard op a5 van Anton stond toch wel erg 'buitenspel' en had daar weinig perspectief. Wel had Anton een soort indirecte penning weten te bereiken van het witte paard op d3 (witte dame op d2) en wellicht bood dat nog mogelijkheden.
Op bord 6 (Jasper Zwirs met wit) kwam de Russische verdediging (specialiteit van Wim Sanders) op het bord. Lange tijd werden theoretische zetjes gedaan en was er niet zoveel aan de hand.
Op bord 7 (Remco Pihlajamaa met zwart) speelt Remco een Nimzo-Indische verdediging. Wit schuift vrij snel de pionnen door en het lijkt er op dat zwart moeilijkheden heeft. In deze opstelling komt dit wel vaker voor en dan blijkt ook vaak dat wit zich heeft overspeeld en zwart succesvol kan counteren. Even afwachten dus.
Op bord 8 (Johan Engelen met wit) opent wit met d4 en zwart verdedigt zich met f5... Nu speelt Johan dit systeem met zwart ook wel, dus ik was redelijk optimistisch. Johan kent dit systeem. Er ontstond een oerdegelijke stelling op het bord waarbij wit iets meer ruimte heeft maar (nog) geen duidelijk voordeel.
Na twee uur spelen heeft Wietze verdedigende zetten gedaan op de damevleugel om wit geen kans te geven daar door te breken. De paarden van wit staan gereed toe te slaan maar moeten voorlopig pas op de plaats maken. Hoewel Wietze de kans heeft gehad om de pion op f5 door te schuiven naar f4 en met g6-g5 en/of met de h-pion een aanval op de vijandelijke koning te starten, heeft hij dit niet gedaan. In plaats daarvan heeft hij met de f-pion op e4 geslagen. Zonder twijfel zal doorschuiven wel niet goed zijn geweest, maar... nu komt de f-lijn open en heeft wit ook daar aanknopingspunten. Wietze staat iets minder.
Henk heeft kennelijk kans gezien zwart op te zadelen met een achtergebleven pion op c6. Zwart moet nu voortdurend rekening houden met het verlies van deze pion waarbij Henk zorgvuldig bouwt aan zijn stelling. Het is mooi om te zien met welke schijnbaar eenvoudige zetjes de stelling van Henk beter wordt. Henk staat goed.
Cees heeft een moeilijk te spelen stelling. Wit heeft de pionnen op e4 en f4 en is bezig een sterke aanval op te zetten op de koningsvleugel. Cees probeert de koning in veiligheid te brengen door lang te rocheren. Het grote nadeel voor Cees is wel dat zijn dame op c6 en loper op b7 niet echt een gevaar vormen voor wit. Cees staat iets minder in een moeilijk te beoordelen stelling.
René is aan het winnen. Althans dat was het algemene beeld. Nu maakt een kat in het nauw rare sprongen en dus was het nog even oppassen. René heeft niet gerocheerd en de koning in het midden staat bepaald niet veilig. Door de centrumpion op te stoten probeert zwart lijnen te openen om aldus iets te kunnen ondernemen tegen de koning van René. Er moet snel iets gebeuren anders wint René net zo snel. Na de opstoot van de centrumpion lijkt zwart kansen te krijgen, maar wit ruilt koel af en zwart is er niet veel mee opgeschoten. Wel heeft het paard van zwart op c6 plotseling de neiging het centrum te bezetten en dat geeft nog wat hoofdbrekens. Alles bij elkaar staat wit veel beter.
Anton heeft het niet gered. Helaas heeft de indirecte penning van het paard op d3 niet geleid tot tactische grappen en volgde er een eenvoudige ruil. Heel even meende ik een pionwinst te zien voor Anton maar wit verdedigt zich bekwaam en wist dit te voorkomen (Dc2). Toen wit er kans voor zag om de dame ook nog naar c3 te spelen (in combinatie met Lb2) kreeg Anton het wel erg moeilijk. Er dreigt mat op g7. Maar ja, er staat ook nog een paard op a5 (?) Kortom, stukverlies is onvermijdelijk geworden. Anton geeft deze partij op en we staan met 0-1 achter.
Jasper doet het goed. Staat ogenschijnlijk ietsje beter ontwikkeld maar heeft wel te maken met een lastige penning van Pf3. Vermoedelijk is het probleem niet zozeer de penning maar meer de afwikkeling. Als Jasper Dd3 speelt, volgt er al snel een ruil van heel veel lichte stukken en is remise vrijwel zeker. Jasper wil winnen en zoekt naar een andere weg die dit doel beter dient. Afwachten dus. Jasper staat zeker niet slecht.
Remco heeft zich ernstig in de verdediging laten drukken maar is aan het terugvechten op de damevleugel. Zowaar toch kansen? Een potje vrij worstelen op het middenveld. Toch staat wit nog steeds ietsje beter (Le4 is lastig) en zwart dreigt een pion te verliezen. Remco heeft het moeilijk.
Johan speelt een oerdegelijke partij. Heeft zijn paard naar het sterke veld d5 weten te spelen en toen zwart dit paard verjoeg met c6 omgespeeld naar e3. Hoewel Johan meer ruimte heeft zie ik nog geen duidelijke aanknopingspunten voor een aanval en lijkt me de stand in evenwicht.
Het eindspel
Bij Wietze is het helaas misgegaan. Waarschijnlijk speelde de klok ook een rol want veel tijd was er niet meer. Wietze heeft geen aanval weten te ontwikkelen en wit is gestaag doorgegaan met het doen van goede zetten. De druk werd kennelijk onhoudbaar. (0-1)
Henk heeft prachtig gespeeld, is zelf eigenlijk niet in moeilijkheden geweest en heeft voortdurend druk uitgeoefend op zijn tegenstander. Niet spectaculair maar gewoon de goede zetten doen! Stelling verbeteren waar dat kan, drie pionnen pakken en gewoon winnen! (1-0)
Cees is nog wel even bezig. Een zeer moeilijke stelling waarbij wit beter is komen te staan. De dame op a8 van Cees ziet er enigszins hulpeloos uit. De aanval van wit met de g en h pion lijkt doorslaggevend te worden. Alles bij elkaar lijkt het niet goed te gaan voor Cees, maar dan...
René... Hij zou klaar moeten zijn maar is dat (nog) niet. Kennelijk heeft René een tussenschaakje van de zwarte dame over het hoofd gezien en dat levert nog wel enige problemen op. René brengt uiteindelijk de koning in betrekkelijke veiligheid op g1, waarna het pleit snel kon worden beslecht. Zeker nadat zijn tegenstander zijn dame moest inleveren. (1-0)
Bij Jasper is een eindspel ontstaan met lopers van ongelijke kleur. Het ziet er potremise uit. Toch kan Jasper een poging doen, want verliezen kan hij ook niet meer en standen op de andere borden maken dat Jasper een dappere poging doet.
Remco heeft het uiteindelijk toch niet kunnen bolwerken. De tegenaanval is niet echt van de grond gekomen en wit heeft zijn stellingsvoordeel weten om te zetten in winst. (0-1)
Bij Johan is het remise geworden. Wat er precies is gebeurd is me niet geheel duidelijk geworden, maar Johan heeft een kwaliteit gegeven voor een ijzersterk loperpaar en een aanval op de vijandelijke koning. Kennelijk vonden beide spelers dat er niets meer in zat dan remise.
De ontknoping
Nog twee borden spelen (Cees en Jasper) bij een achterstand van 2½-3½. Jasper heeft zeker remise en om een resultaat te scoren MOET Cees winnen. Cees heeft zich enigszins losgewurmd. Zelfs zijn dame doet weer een beetje mee, maar winst zit er eigenlijk niet echt in. Het enige wat Cees wellicht succesvol zou kunnen proberen is zijn tegenstander 'door de klok' te duwen. Niet vreselijk sportief maar het hoort er wel bij natuurlijk. Wit heeft nog maar drie minuten op de klok en dat is toch een factor van betekenis. Jasper probeert nog altijd een remisestelling te winnen, wat onmogelijk lijkt. Cees is er wel klaar mee. Na een schaakgevecht waarbij hij voortdurend minder heeft gestaan en heeft moeten vechten voor de partij, stemt hij in met het remisevoorstel van zijn tegenstander. Jasper maakt ook de langverwachte remise. Helaas ging daarmee de match tegen Assen verloren met 4½-3½. De laatste wedstrijd tegen Schaakwoude moet gewonnen worden!
De openingen
Op bord 1 (Wietze Nijdam met zwart) werd in de opening al snel het centrum dichtgeschoven. Wit heeft de pionnen op c4, d5 en e4 waarbij zwart zich heeft opgesteld met c5, d6 en e5. Dit systeem wordt ook wel door Sokolov gespeeld geloof ik, waarbij het de bedoeling is dat zwart een soort Koningsindische aanval ontwikkelt en wit op de damevleugel actief wordt. Voorshands een rustige stelling met weinig aan de hand.
Op bord 2 (Henk Eleveld met wit) stelde zwart zich voorlopig tevreden met een symmetrische stelling. In de opening werden de zetten van Henk gekopieerd en er ontstond een (voorlopig) rustige niet al te opwindende Slavische stelling.
Op bord 3 (invaller Cees van Bohemen met zwart) dreigde het al snel 'tactisch' te worden. De witspeler nodigde Cees uit in te gaan op het aangeboden Siciliaans Morragambiet. Cees had daar kennelijk totaal geen zin in en in plaats van slaan op c3 schoof hij de pion door naar d3. In een dergelijke situatie gaat de witspeler dan vaak over tot c3-c4, maar dat gebeurde nu niet. Daarmee ontstond een stelling die nog alle kanten op kan gaan.
Op bord 4 (René Nijland met wit) was het meteen vuurwerk. Iedereen die René een beetje kent weet dat dit wel vaker voorkomt, maar dit keer was het echt spektakel. Een rustig begonnen partij waarbij zwart zich met de Pirc probeerde te verdedigen' ontaarde al snel in een potje live and let die. René mocht al snel de e4 pion doorschuiven naar e5 en zelfs e6! Dit is op zichzelf een bekend pionoffer (fxe6), maar zwart blijft dan langdurig zitten met zwakke pionnen en een aangetaste koningsvleugel. Zwart reageert niet helemaal volgens het boekje en dus mocht René de pion slaan op f7 en deze nog behouden ook (verdediging door loper op b3) Toen René ook nog Pf3 - g5 mocht spelen leek de partij snel afgelopen. Zwart probeerde het paard te verjagen met h7-h6, maar René reageerde soepel met h2-h4! Het paard slaan met de pion maakt de toren op h1 bijzonder actief en waarschijnlijk ligt dan het mat al binnen handbereik. Een, op het eerste gezicht, boeiend gevecht met een prachtig vooruitzicht.
Op bord 5 (Anton Weenink met zwart) liep zwart in eerste instantie aan tegen een ontwikkelingsachterstand. De witte stelling oogde iets beter ontwikkeld en het paard op a5 van Anton stond toch wel erg 'buitenspel' en had daar weinig perspectief. Wel had Anton een soort indirecte penning weten te bereiken van het witte paard op d3 (witte dame op d2) en wellicht bood dat nog mogelijkheden.
Op bord 6 (Jasper Zwirs met wit) kwam de Russische verdediging (specialiteit van Wim Sanders) op het bord. Lange tijd werden theoretische zetjes gedaan en was er niet zoveel aan de hand.
Op bord 7 (Remco Pihlajamaa met zwart) speelt Remco een Nimzo-Indische verdediging. Wit schuift vrij snel de pionnen door en het lijkt er op dat zwart moeilijkheden heeft. In deze opstelling komt dit wel vaker voor en dan blijkt ook vaak dat wit zich heeft overspeeld en zwart succesvol kan counteren. Even afwachten dus.
Op bord 8 (Johan Engelen met wit) opent wit met d4 en zwart verdedigt zich met f5... Nu speelt Johan dit systeem met zwart ook wel, dus ik was redelijk optimistisch. Johan kent dit systeem. Er ontstond een oerdegelijke stelling op het bord waarbij wit iets meer ruimte heeft maar (nog) geen duidelijk voordeel.
Na twee uur spelen heeft Wietze verdedigende zetten gedaan op de damevleugel om wit geen kans te geven daar door te breken. De paarden van wit staan gereed toe te slaan maar moeten voorlopig pas op de plaats maken. Hoewel Wietze de kans heeft gehad om de pion op f5 door te schuiven naar f4 en met g6-g5 en/of met de h-pion een aanval op de vijandelijke koning te starten, heeft hij dit niet gedaan. In plaats daarvan heeft hij met de f-pion op e4 geslagen. Zonder twijfel zal doorschuiven wel niet goed zijn geweest, maar... nu komt de f-lijn open en heeft wit ook daar aanknopingspunten. Wietze staat iets minder.
Henk heeft kennelijk kans gezien zwart op te zadelen met een achtergebleven pion op c6. Zwart moet nu voortdurend rekening houden met het verlies van deze pion waarbij Henk zorgvuldig bouwt aan zijn stelling. Het is mooi om te zien met welke schijnbaar eenvoudige zetjes de stelling van Henk beter wordt. Henk staat goed.
Cees heeft een moeilijk te spelen stelling. Wit heeft de pionnen op e4 en f4 en is bezig een sterke aanval op te zetten op de koningsvleugel. Cees probeert de koning in veiligheid te brengen door lang te rocheren. Het grote nadeel voor Cees is wel dat zijn dame op c6 en loper op b7 niet echt een gevaar vormen voor wit. Cees staat iets minder in een moeilijk te beoordelen stelling.
René is aan het winnen. Althans dat was het algemene beeld. Nu maakt een kat in het nauw rare sprongen en dus was het nog even oppassen. René heeft niet gerocheerd en de koning in het midden staat bepaald niet veilig. Door de centrumpion op te stoten probeert zwart lijnen te openen om aldus iets te kunnen ondernemen tegen de koning van René. Er moet snel iets gebeuren anders wint René net zo snel. Na de opstoot van de centrumpion lijkt zwart kansen te krijgen, maar wit ruilt koel af en zwart is er niet veel mee opgeschoten. Wel heeft het paard van zwart op c6 plotseling de neiging het centrum te bezetten en dat geeft nog wat hoofdbrekens. Alles bij elkaar staat wit veel beter.
Anton heeft het niet gered. Helaas heeft de indirecte penning van het paard op d3 niet geleid tot tactische grappen en volgde er een eenvoudige ruil. Heel even meende ik een pionwinst te zien voor Anton maar wit verdedigt zich bekwaam en wist dit te voorkomen (Dc2). Toen wit er kans voor zag om de dame ook nog naar c3 te spelen (in combinatie met Lb2) kreeg Anton het wel erg moeilijk. Er dreigt mat op g7. Maar ja, er staat ook nog een paard op a5 (?) Kortom, stukverlies is onvermijdelijk geworden. Anton geeft deze partij op en we staan met 0-1 achter.
Jasper doet het goed. Staat ogenschijnlijk ietsje beter ontwikkeld maar heeft wel te maken met een lastige penning van Pf3. Vermoedelijk is het probleem niet zozeer de penning maar meer de afwikkeling. Als Jasper Dd3 speelt, volgt er al snel een ruil van heel veel lichte stukken en is remise vrijwel zeker. Jasper wil winnen en zoekt naar een andere weg die dit doel beter dient. Afwachten dus. Jasper staat zeker niet slecht.
Remco heeft zich ernstig in de verdediging laten drukken maar is aan het terugvechten op de damevleugel. Zowaar toch kansen? Een potje vrij worstelen op het middenveld. Toch staat wit nog steeds ietsje beter (Le4 is lastig) en zwart dreigt een pion te verliezen. Remco heeft het moeilijk.
Johan speelt een oerdegelijke partij. Heeft zijn paard naar het sterke veld d5 weten te spelen en toen zwart dit paard verjoeg met c6 omgespeeld naar e3. Hoewel Johan meer ruimte heeft zie ik nog geen duidelijke aanknopingspunten voor een aanval en lijkt me de stand in evenwicht.
Het eindspel
Bij Wietze is het helaas misgegaan. Waarschijnlijk speelde de klok ook een rol want veel tijd was er niet meer. Wietze heeft geen aanval weten te ontwikkelen en wit is gestaag doorgegaan met het doen van goede zetten. De druk werd kennelijk onhoudbaar. (0-1)
Henk heeft prachtig gespeeld, is zelf eigenlijk niet in moeilijkheden geweest en heeft voortdurend druk uitgeoefend op zijn tegenstander. Niet spectaculair maar gewoon de goede zetten doen! Stelling verbeteren waar dat kan, drie pionnen pakken en gewoon winnen! (1-0)
Cees is nog wel even bezig. Een zeer moeilijke stelling waarbij wit beter is komen te staan. De dame op a8 van Cees ziet er enigszins hulpeloos uit. De aanval van wit met de g en h pion lijkt doorslaggevend te worden. Alles bij elkaar lijkt het niet goed te gaan voor Cees, maar dan...
René... Hij zou klaar moeten zijn maar is dat (nog) niet. Kennelijk heeft René een tussenschaakje van de zwarte dame over het hoofd gezien en dat levert nog wel enige problemen op. René brengt uiteindelijk de koning in betrekkelijke veiligheid op g1, waarna het pleit snel kon worden beslecht. Zeker nadat zijn tegenstander zijn dame moest inleveren. (1-0)
Bij Jasper is een eindspel ontstaan met lopers van ongelijke kleur. Het ziet er potremise uit. Toch kan Jasper een poging doen, want verliezen kan hij ook niet meer en standen op de andere borden maken dat Jasper een dappere poging doet.
Remco heeft het uiteindelijk toch niet kunnen bolwerken. De tegenaanval is niet echt van de grond gekomen en wit heeft zijn stellingsvoordeel weten om te zetten in winst. (0-1)
Bij Johan is het remise geworden. Wat er precies is gebeurd is me niet geheel duidelijk geworden, maar Johan heeft een kwaliteit gegeven voor een ijzersterk loperpaar en een aanval op de vijandelijke koning. Kennelijk vonden beide spelers dat er niets meer in zat dan remise.
De ontknoping
Nog twee borden spelen (Cees en Jasper) bij een achterstand van 2½-3½. Jasper heeft zeker remise en om een resultaat te scoren MOET Cees winnen. Cees heeft zich enigszins losgewurmd. Zelfs zijn dame doet weer een beetje mee, maar winst zit er eigenlijk niet echt in. Het enige wat Cees wellicht succesvol zou kunnen proberen is zijn tegenstander 'door de klok' te duwen. Niet vreselijk sportief maar het hoort er wel bij natuurlijk. Wit heeft nog maar drie minuten op de klok en dat is toch een factor van betekenis. Jasper probeert nog altijd een remisestelling te winnen, wat onmogelijk lijkt. Cees is er wel klaar mee. Na een schaakgevecht waarbij hij voortdurend minder heeft gestaan en heeft moeten vechten voor de partij, stemt hij in met het remisevoorstel van zijn tegenstander. Jasper maakt ook de langverwachte remise. Helaas ging daarmee de match tegen Assen verloren met 4½-3½. De laatste wedstrijd tegen Schaakwoude moet gewonnen worden!
't Andere verslag
Geen opmerkingen:
Een reactie posten