zondag 22 april 2012

Gerechtigheid!

Johan Engelen

Vandaag stond de gezamenlijke laatste ronde in groep 3A op het programma, en wel in het verre Damwâld. Het was een drukte van van jewelste in een ietwat klein zaaltje, maar toch heeft het wel wat om al die teams zo bij elkaar te zien.

De opdracht voor ons team was duidelijk: er moest gewonnen worden om in de KNSB te kunnen blijven. Gelukkig waren we nagenoeg compleet, waarbij Remco (vakantie) werd vervangen door Marco. De statistieken spreken wel in ons voordeel, want wij spelen het best tegen sterkere teams. Sneek is zo'n sterker team, en dus werden de mouwen opgestroopt.

René speelde met wit en wilde eigenlijk Koningsgambiet spelen, maar op dit niveau heeft hij daar slechte ervaringen mee. Daarom koos hij voor de wat rustiger Weense opening, en al na negentien zetten was het eerste punt binnen. Een fraaie prestatie van René, en een mooie opsteker voor het team. Niet veel later was ook Henk klaar, en ook hij wist het volle punt binnen te halen. Ik moet zeggen dat ik van deze partij amper iets heb gezien, maar 2-0 oogt leuk. Ik speelde zelf een leuke pot. Mijn tegenstander wilde naar het Hollands toe, maar omdat ik geen d4 speelde werd het een Engelse Botwinnik. Ik kreeg een mooie open stelling op het bord met koningsaanval, maar kon het niet laten doorslaan. Met een grote afruilactie na een pionoffer kon ik in een potremise stelling komen, en daarmee was ik tevreden tegen een veel sterkere tegenstander. En weer een halfje voor het team. Marco speelde tegen een tegenstander in een rolstoel, waarvoor de speeltafel heel erg hoog moest worden geplaatst. Hierdoor leek Marco een dwerg achter het bord. Hij kon nauwelijks op het bord kijken en verloor zijn partij. Zo rond de tijdcontrole stonden we comfortabel voor met 2½-1½, met nog een paar prettig staande partijen voor ons.

Mark had vanuit de opening onder druk gestaan, maar bleek plotseling een stuk meer te hebben. Dat was eenvoudig afmaken voor hem, en 3½-1½. Anton had een pion gewonnen in een toreneindspel, maar kon daar geen profijt uit trekken. Hij accepteerde daarom remise, en bracht het eerste matchpunt voor ons binnen, 4-2. Wietze en Jasper waren nog bezig. Wietze had er duidelijk zin in vandaag, en uit het ongeveer gelijke stelling had hij een prachtige koningsaanval opgezet. Met weinig materiaal wist hij in de tijdnoodfase een prachtig matnet te weven, en haalde daarmee revanche op zichzelf voor een minder seizoen en haalde tevens de winst voor het team binnen. Deze partij is echt de moeite waard om na te spelen. Als laatste ploeterde Jasper voort om zijn voordeel te kunnen verzilveren tegen een andere jeugdspeler. Hij verbruikte veel tijd om een goed plan te vinden, maar maakte desondanks een foutje waarmee zijn voordeel verdween. Daarop werd direct tot remise besloten en werd de eindstand 5½-2½ voor ons.

Het totaaloverzicht van deze dag:
  Sneek                   - Accres Apeldoorn 3        2½-5½
1.Johnny Fluit (2177)     - Henk Eleveld (2003)        0-1
2.Tjitze Schram (1986)    - Wietze Nijdam (2054)       0-1
3.Christian Kuitert (2019)- René Nijland (1977)        0-1
4.Jan Lootsma (2042)      - Mark Brussen (2019)        0-1
5.Selwin Keuning (1714)   - Jasper Zwirs (1896)        rem
6.Tinus Fleur (2027)      - Anton Weenink (1846)       rem
7.Anne Kloosterman (2036) - Johan Engelen (1869)       rem
8.Wim Ykema (1927)        - Marco vd Nieuwendijk (1890)1-0

Mission accomplished, we hebben onze positie in de KNSB-competitie met verve veiliggesteld. Ik wil daarom het hele team complimenteren voor deze geweldige prestatie na een moeilijk seizoen met veel tegenslagen. Bedankt voor de samenwerking en de goede onderlinge sfeer. Ik kan zo met een gerust hart en een goed gevoel afscheid nemen van het team en van Schaakstad. Ik stop ermee en ga genieten van een periode zonder bordschaken. Misschien dat het ooit weer gaat kriebelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten