zaterdag 26 oktober 2013

Spannende slotronde

Stefan Kuipers

De dag van de laatste ronde en dus in feite ook onze laatste dag op Rhodos. Zelf heb ik van de ochtend weinig meegemaakt, erg slecht geslapen en rond 14.00 uur richting ontbijt gestrompeld. De rest had al gegeten en was nog wat souvenirs gaan kopen, beetje zwemmen of een drankje doen in de zon. De voorbereiding was weer kort en bondig, maar pakte op de meeste borden wel goed uit. Tegen het Nederlands getinte Amay uit Belgiƫ zouden we het lastig krijgen, maar er waren zeker kansen op een stuntje.


Roeland Pruijssers en Merijn van Delft op bord 1 en 2

Helaas pakte Marcel heel snel een nul tegen Matthew Tan omdat zijn hand iets anders deed dan wat hij eigenlijk in gedachten had. Zijn ongelukkige toernooi kende dus een nog ongelukkiger einde, maar zijn tegenstanders waren sterk en zijn spel eigenlijk best wel goed. Merijn besloot tegen Ilja Zaragatski om een handjevol pionnen te offeren, maar dat pakte niet zo lekker uit. Na een laatste poging in het eindspel zag hij dat het er niet meer in zat en liet zich fraai mat zetten. Zelf verknoeide ik tegen Twan Burg op kinderlijke wijze in no-time een erg goede stelling en daarmee kwamen we dus al snel 3-0 achter. De partij van Freddie tegen Jasper Broekmeulen ging redelijk gelijk op en in het eindspel won hij een dame tegen een toren en een stuk, maar had gek genoeg de tegenstander alleen nog maar winstkansen. Toen blunderde Freddie helaas een stuk weg en waren onze kansen op een stuntje verkeken. Martin was al aan een ijzersterk toernooi bezig, maar leverde in de laatste ronde tegen Christov Kleijn nog even een topprestatie. Na slimme voorbereiding offerde hij een kwaliteit om vervolgens zijn sterke tegenstander helemaal kansloos te laten. Diep in het eindspel pakte hij de volle buit en kan hij nu terugkijken op een fantastisch toernooi.

Partij bekijken op ChessBomb (geen Flash vereist)

Roeland stond in het middenspel tegen Benjamin Bok naar eigen zeggen slechter, maar weet dan toch op de een of andere manier de partij naar zijn hand te zetten. In het toreneindspel speelde hij het nog even onnauwkeurig, maar wist toch de buit binnen te halen. Al met al heeft ook hij een sterk toernooi gespeeld. Interessant detail was nog dat Roeland en ik na een tijdje onze stukken exact op dezelfde plaats hadden staan. Dat zorgde voor wat vreemde blikken van de oplettende kijkers.

Partij bekijken op ChessBomb (geen Flash vereist)

Al met al kunnen we terugkijken op een goed toernooi en zijn we als 25e geƫindigd. De avond hebben we rustig doorgebracht en inmiddels heeft iedereen zijn koffer wel weer ingepakt. Morgen om 08.30 uur vertrekt onze bus richting vliegveld en dus zijn we zondagmiddag weer in Nederland.

Nog goed nieuws voor de andere Nederlanders: Jan Willem van de Griendt scoorde een IM-norm en Manuel Bosboom wist zelfs een GM-norm te scoren, ondanks zijn verlies in de eerste ronde tegen een 1900-speler. 

Het toernooi is verrassend gewonnen door het Tsjechische G-Team Novy Bor. Op de ongedeeld tweede plek komt het Russische Malachite en gedeeld derde de topfavoriet uit Azerbeidzjan SOCAR (met o.a. Giri), het Russische Saint-Petersburg en het Franse Clichy Echechs 92.


Zie ook het uitgebreide verslag van Mark Timmermans op Schaaksite.nl: 'Nederlandse verrichtingen bij EK-clubteams (ronden 6 & 7)'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten