dinsdag 6 november 2012

Accres Apeldoorn dichtbij een stunt

Armen Hachijan

Op zaterdag 3 november stond de kraker tussen Accres Apeldoorn en En Passant op het programma. Beide ploegen stonden bovenaan de competitie met vier matchpunten uit twee rondes. Voor Apeldoorn zou het een moeilijke wedstrijd worden omdat En Passant een sterke tegenstander is in het algemeen, maar ook omdat GM Siebrecht en IM Zaragatski gemist werden; zij speelden in Oostenrijk. De invallers van het team waren Armen Hachijan en Tom Meurs en gezien het grote ratingverschil op de borden beloofde het een moeilijke wedstrijd te worden voor Apeldoorn.

Op het eerste bord speelde onze nieuwe aanwinst Maarten Solleveld tegen het wonderkind Anish Giri, dat met zijn 18 jaar al in de top van de wereld staat. Aanvankelijk leek er niet veel aan de hand te zijn voor Maarten, maar de stelling was moeilijk te spelen met weinig tijd op de klok; helaas lukte het niet om een halfje te bemachtigen.
Op het tweede bord hadden we echter een mooie meevaller. In een Hollandse partij gooide Roeland tegen L’Ami zijn koningsvleugelpionnen naar voren en dat pakte goed uit. Na een erg sterke partij van Roeland kon hij het punt binnenhalen na 48 zetten (met zwart!).
Op het derde bord speelde Kabatianski een rustige partij tegen Jan Smeets. Gedurende de hele partij was er niet veel aan de hand en dus was remise een terechte uitslag.
Op bord 4 offerde Arthur van de Oudeweetering al vroeg in de partij een kwaliteit en viel hij het witte centrum van oud-Apeldoorn speler Ikonnikov aan. Dit was echter erg gevaarlijk omdat de zwarte koning nog in het centrum stond en uiteindelijk ging het hierdoor mis voor Arthur.
Op bord 5 had Stefan Kuipers wit tegen Tanguy Ringoir. In een Spaanse partij (afruilvariant) waar de dames al op zet 12 werden geruild, ging het lang gelijk op. Rond de 30e zet werd het echter steeds moeilijker voor Stefan, maar hij verdedigde erg sterk en hield het dame-eindspel met een pion minder remise.
Op het zesde bord speelde Sjef Rijnaarts ook tegen een speler die vroeger voor (Homburg) Apeldoorn uitkwam: Manuel Bosboom. Ondanks de zwarte koning in het centrum ging de partij gelijk op totdat Bosboom besloot om voor de winst te spelen door een stuk te offeren. Dit offer was echter incorrect en Sjef verdedigde het goed uit waardoor hij de partij kon winnen.
Merijn van Delft had het moeilijk na de opening tegen Friso Nijboer en hij kon dit jammer genoeg niet herstellen.

Op bord 8 speelde Nico Zwirs met zwart tegen Zhaoqin Peng. Nico kreeg een erg moeilijke stelling, maar door zijn sterke mentaliteit hield hij het uiteindelijk knap remise.
Armen Hachijan speelde een interessante partij tegen Richard Vedder. Na onnauwkeurig spel van Vedder kreeg Armen een betere stelling, maar kon hij deze nog niet verzilveren. Toen Vedder in tijdnood er echter voor koos om met zijn koning naar voren te lopen werd het erg gevaarlijk voor hem en kon Armen de partij uiteindelijk winnen.
Op bord 10 speelde Tom Meurs tegen Henk Vedder een solide partij. Het ging echter mis voor hem toen hij in tijdnood de 40e zet helaas net niet kon uitvoeren, waardoor zijn vlag viel in een eindspel waar hij kansen had op remise.

Al met al werd de eindstand 5,5-4,5 voor En Passant en scheelde het dus maar een half puntje tot een stunt, jammer genoeg. Accres heeft echter nog steeds vier punten uit de eerste drie rondes, dus het seizoen gaat tot nu toe nog erg goed.

't Andere verslag

Voor een filmpje van het slot van de partij Zhaoqin Peng - Nico Zwirs, zie Dubbele promotie, remise, analyse...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten