zaterdag 18 februari 2012

Teleurstellend gelijkspel

Sjef Rijnaarts

Op papier beloofde het een gemakkelijke schaakmiddag te worden: we spelen tegen het net gepromoveerde BSG dat nog geen matchpunt heeft weten te pakken, terwijl wij al mooie overwinningen hebben geboekt op Voerendaal en HMC Calder. Helaas zou dit niet het geval blijken te zijn en strandden veel partijen in remises en uiteindelijk eindigde de strijd dan ook in een voor BSG verdiende 5-5.

Stefan Kuipers, Ilja Zaragatski en Sjef Rijnaarts konden nooit echt ontsnappen aan een gelijke stelling. Laatstgenoemde stond na een onnauwkeurig gespeelde opening zelfs een paar zetten iets minder. Het logische gevolg was dan ook dat op deze borden drie halfjes genoteerd konden worden.

De remises van Sebastian Siebrechts, Merijn van Delft en Nico Zwirs hebben uitzicht gehad op een beter resultaat. Sebastian speelde het eindspel onnauwkeurig uit, waardoor hij in de slotstelling genoegen moest nemen met eeuwig schaak. Merijn had een prettig middenspel te pakken, maar bleef onnodig en planloos manoeuvreren, waardoor het kleine plusje verdween. Ook Nico had een prettig middenspel te pakken, maar met een foutieve combinatie (23. Pxe5?!) gaf hij zijn stellingsvoordeel weg.

De mooiste partij deze dag speelde Arthur van de Oudeweetering tegen LennartLars Ootes. In de Spaanse opening besloot Lennart met 5. De2!? de complicaties aan te gaan. Nadat wit had besloten niet te rokeren en vol op de aanval te spelen, gooide Arthur de stelling open, waarna de witte koning verdwaald en opgejaagd in het midden stond. In een knotsgekke tijdnoodfase wist Arthur gebruik te maken van de verdwaalde koning en zo een mooie overwinning te boeken op LennartLars Ootes. Roeland Pruijssers pakte Frans Borm aan met een positionele strijd: Roeland een betere pionnenstructuur Frans het loperpaar. Deze strijd werd vakkundig gewonnen door Roeland.

Armen Hachijan had vandaag weinig in te brengen tegen Leon Pliester. In een Scheveningenachtig aandoende stelling moest Armen toezien hoe een goede aanval werd opgezet, die hem te machtig bleek. Alexander Kabatianski voerde een zwaar gevecht tegen Alexaner Berelowitsch. De zware stukken werden snel geruild, wat een heel interessant eindspel opleverde met licht voordeel voor Berelowitsch. In het eindspel bleken de zwaktes in Kabatianski's stelling plus de veel actievere koning van Berelowitsch te groot.



't Andere verslag



1 opmerking:

  1. Sjef toch... Je bent niet de eerste die Lars en Lennart omwisselt, maar Lars zat toch echt aan bord twee.

    BeantwoordenVerwijderen