dinsdag 5 november 2013

ASV 3 te sterk voor Accres 3

Anton Weenink

Het derde team heeft in Arnhem geen vuist kunnen maken. De Arnhemmers waren domweg te sterk. Achteraf bleek ook dat onze gemiddelde rating 50 punten lager was. Toch is de uitslag geflatteerd: 5-3 zou beter geweest zijn.

Anton Weeninks partij was snel ten einde. Beide spelers dachten dat ze slechter stonden en gingen derhalve herhaling van zetten niet uit de weg. Remise dus.

Intussen stonden Dick van der Klis en Erik Buitenhuis al tamelijk slecht en al snel bleken hun stellingen niet te houden. Dat bracht de tussenstand op 2,5 – 0,5. Jan den Besten accepteerde een remise aanbod. Hans Bouwer overzag dat na een lange ruiltransactie zijn tegenstander met een toren binnen kon vallen op de tweede rij. Hans hield het daarna niet lang vol.

Nico Olivier stond gewonnen maar zag een aftrekschaak over het hoofd en moest zijn dame inleveren. Dat was de enige onrechtvaardigheid deze middag. Inmiddels stond het 5 – 1, match verloren.

Jasper Zwirs' stelling had ik lange tijd als gunstig beoordeeld, maar in de tijdnoodfase ging het mis. Zijn tegenstander kreeg een gedekte vrij- en pluspion op c6. Even hoopten wij nog op remise – er waren immers ongelijke lopers op het bord -, maar de aanwezigheid van dames maakte de hoop illusoir. De tegenstander opende een tweede front op Jaspers koning en Jaspers loper en dame bleken onmachtig twee gaten te stoppen.

Spectaculair was de partij van Nikolai Kabanof. Met zeer veel stukken op het bord en beide koningen van beschermende pionnen ontbloot, manoeuvreerde Nikolai het handigst. Zeer goed zag hij in dat hij de dames kon ruilen, waarna hij een zeer gunstig eindspel had. Uiteindelijk zette hij zijn tegenstander waarlijk mat.

Accres 3 zal het moeilijk krijgen. De gemiddelde rating is het een na laagste in de klasse. We blijven echter hopen op een betere vorm en op enige uitschieters.


't Andere verslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten