zondag 3 november 2013

Monsteroverwinning

Armen Hachijan

Op zaterdag 2 november stond alweer de tweede ronde van de KNSB competitie op het programma. Na het onverwachte verlies in de eerste ronde tegen BSG was ons team erop gebrand om zich te herpakken. Onze tegenstander was ESG Dr. Max Euwe uit Enschede. Het team is dit jaar gepromoveerd uit de 1e klasse en het zal alle zeilen bij moeten zetten om zich te handhaven in de Meesterklasse, omdat het geen goede start achter de rug heeft. Laten we overgaan naar de partijen.

Op het eerste bord speelde onze kopman Roeland Pruijssers met wit tegen Frank Kroeze. Roeland was deze ronde in een erg creatieve bui, omdat hij in het Siciliaans al op zet 3 een zet speelde die je niet zo vaak ziet. Met 7.b4! heeft hij zich een miniem plusje toegeƫigend dat hij de hele partij behield en uiteindelijk heeft hij dit plusje kunnen verzilveren. Ook Merijn speelde een puike partij met zwart tegen Raoul van de Oudeweetering. Hij had de gehele partij het betere van het spel en zette dit om in een punt.

Op het derde bord speelde Ilja Zaragatski een voor hem kenmerkende opening, het Engels, en won de partij erg overtuigend. Een ware chaos speelde zich af in de partij tussen Bart Konijn en Sebastian Siebrecht. Nadat Sebastian zijn tegenstander had weggespeeld met de zwarte stukken besloot Konijn om zijn laatste kans te pakken. In een verloren stelling offerde Konijn een stuk, wat goede praktische kansen met zich meebracht. Hierdoor ontstond een ware chaos op het bord en bereikte Konijn een winnende stelling. Hij kon dit echter niet verzilveren en in tijdnood trok Sebastian toch de winst naar zich toe.

Alexander Kabatianski bereikte een prettige stelling tegen Tim Lammens in het Konings-Indisch. Door een foutje in het middenspel was zijn pionnenstructuur echter verminkt en hierdoor werden de rollen omgedraaid. Uiteindelijk bereikte Lammens een beter eindspel, maar er werd tot remise besloten in een stelling die eruitziet als een vesting.

Op bord 6 speelde Arthur van de Oudeweetering tegen Zyon Kollen een modelpartij in de Spaanse afruilvariant. In een gelijke stelling offerde Arthur een kleine kwaliteit voor langetermijn compensatie. De stelling is volgens de computer gelijk, maar praktisch is het oppermachtige loperpaar heel fijn spelen voor Arthur. Al na 29 zetten kon hij het punt bijschrijven.



Stefan Kuipers speelde de langste partij van de dag tegen Alexander Baisakow. Al na 19 zetten kwam een onevenwichtige materiaalverdeling op het bord en even later had Stefan zelfs een dame voor twee stukken. Het was echter niet gemakkelijk om dit te winnen, ook al had Stefan het grootste gedeelte van de partij een iets betere stelling. De stelling was echter nooit gewonnen en uiteindelijk was het zijn tegenstander die op de winst ging spelen in het eindspel met dame tegen toren-loper. Met de sterke zet 82.c5! was het echter weer Stefan die op de winst ging spelen en het lukte hem om zijn tegenstander na 107 zetten mat te zetten.

De partij van Sjef Rijnaarts tegen Achim Buendgen was tot zet 25 in evenwicht, maar nadat Buendgen de enige kans op gelijkspel gemist had, kreeg Sjef een betere stelling en kon hij het punt bijschrijven.

Nico Zwirs speelde tegen Peter Bolwerk op bord 9. Het leek erop dat Bolwerk voor het initiatief vocht met zwart al vroeg in de partij, maar hij ging hier te ver in door en Nico kreeg een mooie vrijpion op de a-lijn. Vervolgens speelde hij dit uitstekend uit tot een punt.



Op het 10e bord speelde Armen Hachijan met zwart tegen Christian Scho. De partij was lange tijd in evenwicht en Armen dacht dat hij de witte loper helemaal ingeperkt had, maar dat viel helaas tegen en na een grote blunder mocht hij van geluk spreken dat het nog remise werd.

Al met al werd het een monsterscore van 9-1 en het lijkt erop dat Accres Apeldoorn zich goed hersteld heeft van het verlies in de vorige ronde. Op naar de volgende twee matchpunten!

't Andere verslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten