dinsdag 23 april 2013

Afsluiting van een top seizoen

Roeland Pruijssers

Voor zowel Stukkenjagers als Apeldoorn was al duidelijk wat de eindklassering zou worden. De Stukkenjagers kon de laatste plek niet meer ontgaan, terwijl het voor Apeldoorn al zeker was dat we tweede zouden worden. En Passant was met hun eerste plek immers onbereikbaar en Voerendaal stond twee matchpunten en vijf bordpunten achter waarmee we ons geen zorgen maakten om de tweede op te eisen. De meeste spelers konden dus lekker vrij een potje schaken en om de ratingpunten spelen.

De eerste partij die klaar was, was die van onze Merijn van Delft tegen de jonge Stefan Beukema. Ze gingen een klassieke Spanjaard in met 9…Pa5 en 10…c5, waarbij ze tot zet 21 de partij van Socko-Bojkov volgden uit 2005. Merijn week hiervan af met 22.Ph4, wat beter lijkt dan de 22.Pf5 van Socko. Stefan reageerde goed en de verwikkelingen zouden leiden tot een gelijk eindspel dat ongevaarlijk zou zijn voor beide partijen. Toen Merijn remise aanbood werd dat dan ook geaccepteerd. Een niet al te spannende, maar correcte remise zoals sommigen zouden zeggen.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: ½-½
Zelf moest ik op bord 2 met wit tegen Mart Nabuurs. Mart zijn kansen voor een IM-norm waren helaas al gevlogen voor de wedstrijd begon. Hij had namelijk een tegenstander nodig met een rating van minimaal 2649. Mijn rating was hier 109 punten te laag voor. Voor mij stond de titel van topscorer van de competitie nog op het spel. Als ik verloor en Bruno Carlier of Vyacheslav Ikkonikov zouden winnen (beiden van En Passant) zou de titel aan mijn neus voorbijgaan. Voor mij was het dus zaak om niet te verliezen. Het is een titel waar verder niks achter zit, bij mijn weten geen prijs of iets dergelijks, maar toch is het wel leuk om dat een keer geweest te zijn en dus probeerde ik er alles van te maken deze partij. We kregen een Najdorf op het bord met 6.Le3 e5 met een f4 aan mijn kant. Na die zet moest Mart lang nadenken. Hij reageerde niet accuraat en na zijn 12…Pxg4 liep mijn koningsaanval in één stuk door. De beslissende fout was 14…Pd7 waarna ik op zet 21 mat mocht zetten van Mart. Ik had mijn titel als topscorer en ik was vooral ook erg blij met mijn gewonnen ratingpunten en TPR van 2887. Terwijl Mart ondanks deze nederlaag ook zeer tevreden kan zijn met zijn seizoen.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 1½-½
De volgende partij die klaar was, was die van onze Arthur van de Oudeweetering tegen Cor van Dongen. Het werd een Franse Winawer waarop Arthur zijn c3-pion aanbood, een idee dat duidelijk wordt gemaakt in de partij Karpov-Vaganian, Moskou 1972. Cor ging hier niet op in en koos ervoor om de stelling dicht te schuiven met een vroege c4. Wit leek daarna iets beter te staan. Er ontstond een positioneel gevecht op de koningsvleugel. Wit pakte de ruimte met h4-h5, maar het was onduidelijk hoe verder te komen en daarom bood wit op de 22e zet remise aan wat ook werd geaccepteerd.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 2-1
Dit waren de partijen die ongeveer tussen de 2 uur en 2½ uur na het begin van de partij klaar waren. We stonden dus voor met 2-1, maar wel op basis van partijen waar wij wit waren. Misschien dat dit feit de Stukkenjagers een inhaalslag zou geven. Eén van die partijen was Tijmen Kampman met wit tegen onze Nico Zwirs. Het werd een Engelse partij waarbij beide spelers een fianchetto loper hadden op de koningsvleugel. Tijmen zocht toen het initiatief met Lg5 en f4, wat niet het beste was omdat de koning blootgesteld werd en vanwege Nico’s reactie met 14…Pxe4. Hierdoor moest Tijmen een pion en zijn zwartveldige loper opgeven. Tijmen probeerde wat terug te doen met 16.f5, maar het liep van kwaad tot erger. Zwart kreeg steeds meer de zwarte velden in handen. Tijmen probeerde het nog met een extra pionoffer en later ook met een kwaliteitsoffer. Nico speelde echter nauwkeurig en speelde wit langzaamaan weg. Op zet 35 gaf wit op. Een prima partij van Nico!
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 3-1


Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Apeldoorn. Op bijna alle borden leken we beter te staan en een overwinning was in de maak. Op bord 9 speelde Ilja Zaragatski met zwart tegen invaller Henk Jan Beukema. En het was invaller Henk Jan die de dienst uitmaakte. Er kwam een Franse afruilvariant op het bord en wit leek iets beter te staan na een aantal verwikkelingen. Ilja miste nog een kans met 18..Lxc2 waarmee hij een toren-paard eindspel in had kunnen gaan dat misschien iets beter zou zijn voor zwart. In plaats daarvan werd er met de stukken geschoven en kreeg wit steeds meer ruimtevoordeel. Henk Jan had daar bovenop ook de betere pionnenstructuur en ook verreweg het betere van het spel. Zijn stukken stonden beter en hij had met de zwakke zwarte h-pion een aanknopingspunt. Na 34.f4 was er echter weinig meer aan de hand voor zwart en kon Ilja de stelling naar gelijkspel brengen. Toen er nauwelijks mogelijkheden weer waren voor beide spelers werd de remise getekend. Een zeer goede invalbeurt van Henk Jan! Ondanks een groot ratingverschil is hij nooit in gevaar gekomen en kwam Ilja uiteindelijk goed weg met remise.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 3½-1½
Niet veel later was ook Stefan Kuipers met wit klaar tegen Herman Grooten. Herman haalde zijn solide Caro Kann tevoorschijn en ze volgden een partij tussen Jaracz en Hera tijdens het Pools Kampioenschap vorig jaar. In plaats van, zoals in die partij, de torens op het bord te houden, besloot Stefan de torens te ruilen. Hierdoor werden de winstkansen aanzienlijk minder. Desalniettemin probeerde Stefan er in het dame-loper-eindspel iets van te maken, maar toen de dames uiteindelijk geruild werden, leek remise onvermijdelijk. Uiteindelijk werd alles dichtgeschoven en werd de vrede getekend.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 4-2
Maarten Solleveld mocht op het hoogste bord aantreden tegen Anne Haast. Anne offerde met wit een pion in Siciliaanse Kan waar ze een grote ontwikkelingsvoorsprong en wat ruimte voor terugkreeg. Met 12.f4 ging ze hierna de mist in en kon Maarten wat ruimtevoordeel terugwinnen door met 13…f5. Met 20.b4 kon Maarten ook aan een initiatief denken en werd het zwarte voordeel steeds duidelijker. Zwart won uiteindelijk nog een pion en Anne begon naar complicaties te zoeken. De verwikkelingen pakten echter goed uit voor zwart en de stelling was voor wit niet meer te redden.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 5-2
Apeldoorn had dus al een gelijkspel bereikt en daarmee ook de tweede plaats. We konden al tevreden zijn. Het werd echter meer. Alexander Kabatianski speelde met zwart tegen Mark Haast die nog voor een Internationaal Meester norm speelde. Mark had aan Alexander geen gelukkige tegenstander. Mark moest winnen van iemand met een rating tussen de 2097 en de 2501. Alexander had een rating van 2430 en stond bij de top 16 van best scorende spelers in de Meesterklasse met een score van 6 uit 8. Je kunt je voorstellen dat Mark hier niet erg blij mee was. Het werd een Dame-Indisch. Mark speelde met 11.Dd3 een variant die goed scoort voor wit. Alexander koos voor een bekend idee met Ph5 en f5, waarop Mark reageerde door zijn paard direct op het verzwakte veld e5 te zetten. Dit pakte niet goed uit en zwart kreeg een initiatief op de damevleugel. Mark moest gedwongen zijn loperpaar te geven en ging nog eens de mist in met 23.b4. Hierdoor kon Alexander zijn witveldige loper op een sterk veld zetten en zijn zware stukken richting de koningsvleugel schuiven. De witte f-pion werd onder druk gezet, terwijl de witte aanval op de damevleugel niet doorsloeg. Om de zwarte aanval een halt toe te roepen offerde Mark zijn f-pion voor een blokkade op de f-lijn. Alexander probeerde toen ook op de damevleugel voordeel te halen. Mark kreeg hierdoor wat tegenspel en had met 35.g4 de zwarte aanval bijna definitief kunnen stoppen. Mark liet dit echter na en even later viel Alexander de witte stelling binnen via de h-lijn. Het viel niet meer te redden voor wit. Apeldoorn had gewonnen! Alexander heeft hiermee een puik seizoen achter de rug met 7 uit 9. Mark had ook een goed seizoen gedraaid en ondanks dat hij de IM-norm op een half punt gemist heeft dit seizoen, zal het niet lang duren voor hij al zijn IM-normen bij elkaar heeft.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 6-2
Bij de overige partijen lag het overwicht bij de Stukkenjagers. Op het laatste bord speelde onze invaller en oudgediende Theo Visschedijk met de zwarte stukken tegen Mark Clijsen van de Stukkenjagers. Net als bij Ilja en Henk Jan werd het de Franse afruilvariant. Theo pakte het origineel aan met g3 en Lg2. Het schommelde een tijdje rond de gelijkspel en wit leek iets beter te staan nadat de dames geruild werden. Theo bracht even later zijn paard te vroeg naar g2 waardoor deze buitenspel kwam te staan na de g5 van Mark. Zwart kreeg steeds meer ruimtevoordeel. Mark zette zijn koningspionnen steeds meer naar voren en brak de stelling open met 24…e3. De stelling werd gecompliceerd en uiteindelijk was Theo degene die het eerste de mist in ging. Met 28.Lb3 stuurde hij zijn loper de verkeerde kant op en kon zwart met 28…Le4 zich sterker maken op de koningsvleugel. Zwart vergat de witte loper definitief buitenspel te zetten waardoor wit weer tegenspel kon creëren. Uiteindelijk ging wit definitief de mist door de torens af te ruilen en konden de zwarte vrijpionnen de partij beslissen op de koningsvleugel.
  • Accres Apeldoorn – Stukkenjagers: 6-3
Ondertussen waren Sjef Rijnaarts en Bianca Muhren nog aan het ploeteren voor het laatste punt. Sjef was al verzekerd van zijn tweede IM-norm toen Bianca haar eerste zet deed. Zij waren een Scheveningen Siciliaan ingegaan waarop Bianca het speelde met Le2-Le3 en 0-0. Zij zocht misschien iets te gretig de aanval op de koningsvleugel met 13.g4 waarop Sjef reageerde door de stelling open te breken met 13…d5. Zwart stond beter vanwege de onveilige koning van wit. Met 17…Pa5 ging Sjef echter de mist in en kon Bianca haar stelling consolideren. Zwart probeerde dit te doorbreken door zijn geblokkeerde d-pion te offeren. Hij speelde het niet nauwkeurig en het was juist wit die het initiatief pakte door middel van de open e-lijn. Zwart maakte een blunder met 26…Lxf4, waarop Bianca had het af had kunnen maken met 28.Le4 g6 29.Lxg6! In plaats hiervan koos ze voor 28.De4, waarna zwart weer OK stond. Met 29…Lxc4 ging zwart echter weer in de fout waardoor Bianca, ondanks de hevige tijdnood, naar een eindspel wist af te wikkelen met een loper tegen drie pionnen. Sjef verdedigde goed en wist alle witte pionnen te pakken. Bianca probeerde het nog een tijdje maar remise was onvermijdelijk. Hiermee was de definitieve uitslag bekend en had Apeldoorn gewonnen met 6½-3½.

Accres Apeldoorn heeft een absoluut top seizoen achter de rug! Ten eerste omdat we nog nooit zo hoog zijn geëindigd, ten tweede omdat we naar de Europa Cup mogen, ten derde omdat Sjef een IM-norm heeft gescoord, en ten slotte omdat we vier spelers in de top 15 van topscorers hebben. Stiekem hadden we gehoopt op de eerste plek, maar En Passant liet jammer genoeg voor ons geen steken vallen.

Na de wedstrijd hebben we met het team nog gegeten in Amersfoort en het daarna met de jonge honden nog lekker laat gemaakt in Apeldoorn. We vonden wel dat er een feestje gevierd mocht worden, namelijk!


Is het heilige vuur van De Stukkenjagers gedoofd? (verslag van Anne Haast)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten