zondag 7 april 2013

Accres Apeldoorn verdedigt tweede plaats

Merijn van Delft

Allereerst de felicitaties vanuit Apeldoorn aan En Passant voor het behaalde landskampioenschap. We hoopten met Accres Apeldoorn zelf iets langer mee te kunnen doen om de eerste plaats, maar na het verlies tegen Utrecht in de vorige ronde was de strijd beslist. In de achtste ronde tegen BSG was het voor ons zaak om niet te verslappen, want we willen natuurlijk wel vizemeister worden. De schaakbond slaagt er steeds beter in om samenvallen met de Bundesliga te voorkomen, maar dit weekend was dat helaas nog een keertje het geval. Beide teams waren het er snel over eens dat vooruitspelen op twee borden een logische oplossing was. De partijen aan de topborden werden vooruitgespeeld op Duitse bodem. Robert Ris tegen Ilja Zaragatski was een zetherhaling in het Catalaans en Sebastian Siebrecht tegen Alexander Berelowitsch was een zetherhaling in de Tarrasch. Daarmee begon de wedstrijd op zaterdag met een 1-1 tussenstand.

De eerste verrassing van de middag was het ijzersterke spel van invaller Theo Slisser. Stefan Kuipers werd in de ruilvariant van het Slavisch langzaam maar zeker weggespeeld. Een fikse blunder deed alles in één zet teniet – Stefan won een stuk en daarmee de partij. Arthur van de Oudeweetering speelde een uitstekende partij met een thematisch positioneel pionoffer tegen Lars Ootes, maar veel te langzaam. Arthurs gebruikelijke tijdnood kostte hem de partij. Roeland Pruijssers wist met zwart in een ingewikkelde Hollandse partij Frank Erwich te verslaan. Na 23 zetten was de stelling in balans: de zwarte activiteit compenseerde de superieure witte pionnenstructuur. Op dat moment startte Roeland een heftige aanval tegen de witte koning. Objectief gezien klopte er niet veel van, maar Frank had zich verrekend en liet zich alsnog mat zetten. Roeland is momenteel met een fenomenale score van 7,5 uit 8 topscorer van de Meesterklasse. Maarten Solleveld wist de Apeldoornse voorsprong uit te breiden door Henk van der Poel in de Taimanov te verslaan. Volgens mij is het in de 6.f4 variant voor zwart beter om kort te rokeren en dat bleek ook in de partij: de lang gerokeerde zwarte koning werd mat gezet.



Na de eerste tijdcontrole stond Apeldoorn dus op een comfortabele 4-2 voorsprong. Zelf had ik met kleine middelen een eindspel plusje weten te bemachtigen tegen mijn goede vriend Alexander van Beek. Toen ik in de tijdnoodfase mijn loperpaar kon inwisselen voor een gelijke loper eindspel, was de partij beslist. Sjef Rijnaarts stond al heel snel heel goed tegen Tea Lanchava en liet een sterk kwaliteitsoffer volgen door een spectaculair dameoffer. In de afronding ging nog flink wat tijd zitten, maar het punt kwam nooit in gevaar. Niet minder spectaculair was de vlijmscherpe klassieke Scheveninger tussen een sterk spelende Jesper de Groote en Alexander Kabatianski. Alle uitslagen waren voortdurend mogelijk, uiteindelijk werd het remise. De laatste partij van de dag was die van Nico Zwirs, die knap een dame-eindspel wist te winnen van Ewoud de Groote. En daarmee stond de teller op 7,5-2,5. In de centrale laatste ronde van de Meesterklasse spelen BSG en Kennemer Combinatie in een directe wedstrijd om degradatie. Aan Accres Apeldoorn de taak om de tweede plaats te verdedigen tegen het reeds gedegradeerde Stukkenjagers.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten