zondag 8 december 2013

Utrecht verslaat Accres Apeldoorn

Merijn van Delft

Utrecht heeft een nuttige 5,5-4,5 overwinning op Accres Apeldoorn behaald en staat daarmee nu derde in de Meesterklasse. Apeldoorn heeft veel bordpunten en staat nog steeds in het linker rijtje. Door de jaren heen hebben we het met Apeldoorn doorgaans lastig tegen Utrecht en ook ons duidelijk hogere Elo-gemiddelde (2399 vs. 2312) veranderde daar niets aan.

Zelf was ik als eerste klaar met een korte remise tegen Chiel van Oosterom. Ik begon al vroeg te improviseren in de opening om de scherpste varianten te vermijden, maar daardoor had Chiel al snel comfortabel gelijkspel. Ilja Zaragatski had ook niet echt een lekkere stelling vanuit de opening tegen Jelmer Jens en had ook nooit kans op meer dan een halfje.

Wel in blakende vorm verkeren onze jongen honden. Armen Hachijan boekte een uitstekende overwinning op Jaap Houben en heeft nu 2,5 uit 3 in de Meesterklasse. Ook Nico Zwirs boekte een knappe overwinning op Menno Okkes en staat nog op 100% dit seizoen. Onze oude vos Alexander Kabatianski kent daarentegen een buitengewoon moeizame start in het seizoen en werd tamelijk hard mat gezet door Joost Michielsen in een scherpe Siciliaan. Daarmee was de tussenstand 3-2 in het voordeel van Apeldoorn, maar er resteerden nog diverse spannende stellingen.





De wedstrijd begon te kantelen toen de flipperkast partij tussen André Bouwmeester en Sjef Rijnaarts in eeuwig schaak eindigde. Weliswaar stond Bouwmeester tussendoor heel goed, maar kort voor het einde stond Rijnaarts totaal gewonnen. De ware kanteling vond plaats in de partij tussen Sebastian Siebrecht en Tycho Dijkhuis aan het eerste bord. Onze grootmeester had een riante stelling, maar liet zijn jonge opponent helemaal terugkomen in de partij. Het Utrechtse talent nam het initiatief over, haalde het volle pond binnen en werd daarmee matchwinner.

In de resterende partijen was de strijd namelijk inmiddels beslist. De loper van Hans Klip bleek sterker te zijn dan de pionnen van Stefan Kuipers. Door de winst van Roeland Pruijssers met zwart op Dharma Tjiam stond het nog even 4,5-4,5, maar inmiddels was duidelijk dat Arthur van de Oudeweetering zijn slechte eindspel tegen Vincent Diepeveen niet meer kon houden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten