maandag 18 februari 2013

Accres Apeldoorn blijft in de titelrace

Sjef Rijnaarts

Vandaag is het zaak om druk op En Passant te blijven houden en een overwinning is dus het enige dat telt. Tegen Groningen zou een overwinning ook aan de verwachtingen voldoen, maar het blijft altijd opletten. Met Artur Jussupow in de gelederen zijn we op volle oorlogssterkte.

Nico Zwirs speelde een thematische partij tegen de Steinitz, waarin de groepjesregel (en een slechte loper) centraal stond. Een groepje minder leverde al snel een pion meer op voor Nico. De pion werd in het eindspel geïnvesteerd voor een zeer actieve koning, waarna de stelling van Joost Wempe als vanzelf ten onder ging.Artur Jussupow werd vanaf het begin in de opening onder druk gezet door de goed spelende Sipke Ernst. In een vrij chaotische partij, waarin vooral Sipke de overhand had, bleef Artur naar een een gelijkmaker zoeken. Deze interessante partij eindigde in een mooie overwinning voor Sipke.

Ilja Zaragatski liet vandaag een modelpartij zien tegen Jan Werle met het thema groepjesregel. Ilja had hierbij een gesloten pionnenketen, Jan twee ketens. Ilja bleef zwart net zolang onder druk zetten totdat er een pion geconfisqueerd kon worden. Het eindspel met een pion meer werd eenvoudig omgezet naar winst.Het beest Roeland Pruijssers had vandaag een zeer dubieuze partij, waar in de analyse meerdere winstvarianten op verschillende momenten voor Erik Hoeksema gevonden werden. Kritisch was 8. g4!? en 22. The1!!, wat het beest aan het wankelen had kunnen brengen. Wat in de analyse duidelijk lijkt, geeft de engine als onduidelijk aan (behalve 22. The1 geeft duidelijk voordeel), dus het oordeel kan nog vele kanten op. Wel was duidelijk dat Roeland langs het randje van de afgrond ging.

Merijn van Delft speelde tegen de altijd creatieve Bonno Pel. Ook vandaag bleek dat weer het geval met de moderne opening. Hierin lijkt het g4 van Merijn iets te vroeg en zouden voorbereidende zetten mogelijk beter zijn geweest, bijvoorbeeld b3. In het middenspel blijkt Bonno handig en taai, en plaatst Merijn voor de nodige problemen. In de slotstelling heeft Merijn alle problemen opgelost, maar hij durft niet door te drukken (ook gezien het gebrek aan tijd). Toch lijkt na Dc7 wit een prettig voordeel te hebben, aangezien zwart dames moet ruilen.

Maarten Solleveld speelde nauwkeurig zoals we hem kennen. Jasper Geurink kon daar weinig tegenover stellen en kon dus na 33 zetten opgeven. Opnieuw een prima partij van Maartens kant.

Sjef Rijnaarts kreeg een Spaanse Breyer voor de kiezen. Hierin is b4 interessant, maar wel te vroeg. Grigori Kodentsov kwam met het thematische d5 en dit zou ook gelijkspel moeten zijn. Hij speelde het vervolg echter onnauwkeurig, na 23. axb5 had hij h6 nog moeten spelen. Deze zet bleef echter achterwege, wat hem een hopeloos eindspel opleverde.

De dit seizoen op stoom zijnde Alexander Kabatianski had een klein voordeeltje gepakt tegen Iozefina Paulet. Het is mij ontgaan hoe hij dit voordeeltje heeft omgezet naar het volle punt, ik weet alleen dat hij weer een goede overwinning had.

Stefan Kuipers offerde en pion tegen Jorden van Foreest, om de pion later weer terug te winnen en de tegenstander met een slechte pionnenstructuur achter te laten. Dit had met 22. …, Pb7 verzilverd kunnen worden. Dit was wel Stefans eerste kandidaatzet, maar hij zag spoken en speelde dus wat anders. Ook later waren er nog kansen, maar na Pa3 staat het zwarte paard te ver om de koning te ondersteunen. Hierdoor kon Jorden nog met eeuwig schaak een halfje uit het vuur slepen.

Arthur van de Oudeweetering beleefde een bijzonder onplezierige middag, door al snel drie kwartier te gaan rekenen en het foutieve stukoffer Lxf7+ te spelen. In het verdere verloop van de partij waren er nog wel wat rommelkansen, maar van buitenaf leek het een vrij kansloze onderneming. Na een spectaculaire tijdnoodfase en een reconstructie van de stelling, ging Arthur akkoord met het remise-aanbod van zijn tegenstander.

Met deze goede 7,5-2,5 overwinning op Groningen, blijft Accres Apeldoorn in de titelrace.Geen opmerkingen:

Een reactie posten