maandag 8 oktober 2012

Voor het eerst op de eerste plaats!

Nico Zwirs

Afgelopen zaterdag heeft Accres Apeldoorn goede zaken gedaan door de regerend landskampioen met overtuigende cijfers te verslaan. Na een lange zit van zes uur schaken was de eindstand 6,5-3,5 in het voordeel van de Apeldoorners. Voerendaal kwam, zoals altijd, sterk opdagen. Ditmaal hadden wij het geluk dat Artur Jussupow mee kon spelen. Artur speelt altijd een paar potjes per jaar mee en dit keer speelde hij mee tegen Voerendaal. Dat betekende wel dat er iemand buiten moest staan en dat werd de schrijver van dit verslag, die dit keer een rol als hulpteamleider en publieksexplicator mocht vervullen.

Overal was de strijd al begonnen, alleen Ali Bitalzadeh (Voerendaal) was 'iets' te laat en dat tegen Jussupow met zwart… Ali begon vol goede moed tegen Jussupow, die een rustige en super solide opstelling aannam met wit. In een 1.d4-partij speelde wit c3, e3, Lg5, Pf3, enz. en besloot zwart met c5 de druk op te voeren. Jussupow pakte deze pion en ging er lekker bovenop zitten. Ali offerde nog een stel pionnen en probeerde een koningsaanval op te zetten. Op dat moment was Ali in tijdnood en Jussupow verdedigde uitstekend: 1-0

Ondertussen waren er al een paar partijen afgelopen. Ilja Zaragatski had geen moeilijke middag en hield Andrey Orlov met zwart soepel op remise. In een afruilfrans probeerde Orlov het een en ander, maar Ilja speelde nauwkeurig. Nadat alle zware stukken van het bord verdwenen waren werd de vrede getekend. Ilja: 'It was just a boring game'. In de analyse bleek echter dat er nog een hele interessante wending inzat. Ilja kon een keer f5 spelen en een aanval opbouwen, maar daar had hij zijn twijfels bij, omdat het ook veel velden zou verzwakken. Toen hij besloot dat niet te doen, werd het dus snel remise.

Toen was Arthur van de Oudeweetering klaar met zijn partij. Het leek er even op dat hij iets beter kwam te staan met zwart tegen Ivo Wantola, maar in deze variant had hij eerder al een slechte ervaring opgedaan. Die partij speelde nu misschien onbewust mee, wat hem er toe deed besluiten de dames te ruilen. De stelling werd redelijk gelijk. Daarna bood wit op een goed getimed moment remise aan, wat Artur niet afsloeg. Solide gedaan, Arthur! 2-1

Na deze 2-1 voorsprong gebeurde het alles heel snel. Sjef kon zijn winst op David Miedema van de vorige ronde niet voortzetten in resultaat in deze wedstrijd. Hij kwam wel goed te staan met wit tegen Oscar Lemmers, maar daarna ging zijn stelling snel achteruit. Ach, iedereen heeft wel eens een off-day en dat geeft ook niet, zolang we het maar niet allemaal tegelijk hebben. Volgende keer weer vlammen Sjef! Ook Alexander Kabatianski wist opeens een stuk te winnen, hoe dat nu precies gebeurde is mij tot op dit moment nog steeds een raadsel, maar hij won wel! Zijn opponent Benjamin Tereick hield hem de hele middag onder druk, maar in het eindspel wist Kabatianski het tij te keren en won. Maarten Solleveld stond heel lang goed, maar na zo’n vier uur spelen had Felix Levin eindelijk wat tegenspel gekregen, wat Maarten ertoe deed besluiten remise te forceren. In een Spanjaard won Maarten een pion, wat Levin compensatie gaf in de vorm van het loperpaar. Levin speelde het op z’n zachtst gezegd onhandig. Helaas kon onze nieuwe man de pion voorsprong niet uitbuiten, wat resulteerde in een remise. 3,5-2,5

Toen de tijdnoodfase voorbij was werd alles veel duidelijker op de borden. Roeland had een gewonnen stelling weten te krijgen tegen Daniel Hausrath, Merijn had een ingewikkeld lopereindspel tegen Mihail Saltaev en wat daar te gebeuren stond kon ik niet goed inschatten. Wit had zijn pion al op c7, maar de zwarte loper op c8 was een goede verdediger, de zwarte koning was op jacht gegaan en scoorde een paar pionnen aan de andere kant van het bord. Verder had Stefan het onhandig gespeeld tegen Driessens en moest ineens gaan verdedigen in plaats van zijn kleine plusje proberen uit te breiden. Tot slot was daar nog de langste grootmeester op aarde in de vorm van Sebastian Siebrecht. Siebrecht staat erom bekend dat hij doorspeelt tot het bittere einde, of het zoete einde. Hij offert vaak een pion om veel spel te krijgen en gaat dan opzoek naar de aanval. Tegen Sielecki had hij heel lang een plusje, maar ging uiteindelijk toch iets te ver, dat wordt nog oppassen. Roeland ging dus winnen, Merijn was onduidelijk en Siebrecht en Stefan moesten een halfje zien te halen.

Een uur later waren Roeland en Merijn klaar. Roeland won en Merijn speelde remise. Beide nette prestaties en dit bracht ons op vijf bordpunten en minimaal één matchpunt. Roeland speelde weer oerdegelijk, maakte de stelling gelijk en nadat hij met zwart een gelijke stelling had ging hij op zoek naar voordeel. Hausrath kon het niet hebben dat de stelling gelijk was en deed een aantal vreemde zetten (pionoffers) om goed stukkenspel te krijgen. Roeland verdedigde zeer nauwkeurig, leek nog even in de problemen te komen (na Df2), maar vond een goede verdediging. Merijn had zijn lopereindspel maximaal benut, want Saltaev stond zelfs nog even gewonnen als ik me niet vergis en na dit halfje konden we op jacht naar de winst! 5-3

Pas na zes uur spelen werden de punten verdeeld. Stefan kwam nog verder in de nesten en kwam uiteindelijk verloren te staan. Op dat moment rechtte hij de rug en kwam goed terug in de partij en - net als de vorige wedstrijd - scoorde hij het winnende halfje (de 5,5 punt). Stefan doe dat de volgende keer weer! Als je het leuk vindt mag je het ook vaker doen. Tot slot Siebrecht. Hij had een complexe stelling en uiteindelijk had zwart alleen nog een paard, dame, toren en koning over en wit (Siebrecht) een paard, dame, koning en drie verbonden vrijpionnen. Het werd een heel spannend gevecht en in de commentaarruimte probeerden Maarten Solleveld, Roeland Pruijssers, Erik Smit en ik uit te vinden hoe wit remise kon maken. De partij was echt een chaos met promoties en is echt de moeite van het bekijken waard (zie hieronder). Al met al lukte het Siebrecht om zijn tegenstander zelfs te overspelen. Hij joeg de zwarte koning helemaal de andere kant op en op het moment dat zwart geen schaakjes meer kon geven, speelde hij zijn pionnen naar voren. Zwart bracht daarna de toren (van h1) in het spel en die kon Siebrecht zelfs winnen met Pc4+ Ka4 Pb2+, maar hij miste dit (1) en speelde h5. Sielecki, die het wel zag, speelde zijn toren snel naar een ander veld, maar dit veld bleek nog ongelukkiger te zijn! Ditmaal zag Siebrecht het wel en won hij de partij: 6,5-3,5!

Een prachtig resultaat tegen de regerend landskampioen en misschien kunnen wij de titel wel veroveren. We hebben al twee grote concurrenten gehad en de volgende wedstrijd tegen En Passant moet dan de kraker worden! Zij zullen waarschijnlijk veel geld uit de kas trekken om ons te verslaan. Wij laten ons niet de gek aan steken (uitspraak die ik in Twente heb geleerd heb tijdens mijn studie) en gaan op 3 november vol enthousiasme en vertrouwen de strijd aan in Bunschoten-Spakenburg (of Papendal, mocht En Passant daarmee instemmen). Rest me nog te melden dat we lekker hebben gegeten en dat het nog lang onrustig bleef in Apeldoorn.

(1) Merijn van Delft merkt op: naar eigen zeggen had Sebastian tijdens de partij Pc4+ Ka4 Pb2+ wel gezien, maar gaf hij er toch de voorkeur aan de stukken op het bord te houden.



Voor een filmpje van het slot van deze partij, zie It ain't over 'til it's over...

't Andere verslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten