zondag 16 september 2012

Goed uit de startblokken

Sjef Rijnaarts

Voorgaande jaren waren de wedstrijden altijd tot het laatst spannend en leverden drie 5,5-4,5 overwinningen op voor ons. Dus ook vandaag beloofde het weer een spannende gelijkopgaande strijd te worden tussen twee gelijkwaardige teams.

Op bord 1 speelde Ilja Zaragatski Engels tegen de kersverse grootmeester Twan Burg. Dit was een gelijkopgaande strijd, waarbij beide spelers zwaktes zagen in de pionnenstructuur van de ander, maar verder dan een licht voordeeltje gingen beide spelers niet claimen. Het oordeel zal later nog volgen met een engine, en wie dit oordeel verliest, zal de ander op een dubbele burger moet trakteren. Achter het bord was inmiddels de vrede getekend, inmiddels is ook de hamburgerstrijd onbeslist want het computeroordeel was 0.00.

Onze nieuwe aanwinst Maarten Solleveld had een lastige middag tegen Benjamin Bok op bord 2. Na een hele middag ploeteren was hij nog als laatste bezig om een lastig toreneindspel met een pion minder te verdedigen. Waar een aantal van ons dacht dat dit wel richting remise te spelen was, verklaarde Benjamin Bok na afloop dat dat nog niet zo gemakkelijk is en dat hij nog een aantal troeven achter de hand had. Helaas was de stelling niet houdbaar voor Maarten, maar de overwinning was tegen die tijd al binnen.

Op bord 3 trof Sebastian Siebrecht in Daniel Fridman een sterke grootmeester. Naar eigen zeggen miste hij deze middag de nodige scherpte, wat een dubieus (en onnodig) pionoffer inleidde gevolgd door de niet meest kansrijke voortzetting op tegenspel. Dit resulteerde in een vrij kansloze nederlaag.

Roeland Pruijssers op bord 4 pakte met zwart een solide Schotse stelling tegen Anna Zatonskih. Zonder zelf rare dingen te doen bleef Roeland zijn stelling verbeteren, terwijl Anna een aantal onnauwkeurige zetten deed. Zo breidde hij zijn kleine voordeel steeds verder uit en boekte een mooie overwinning.

Merijn van Delft liet tegen Geert van der Stricht zijn openingskennis in de Najdorf gelden en pakte met wit een prettige stelling op bord 5. Merijn moest nog wel even op zijn tijd letten, maar pakte het volle punt (einde van zijn partij heb ik een beetje gemist).

Stefan Kuipers had een redelijke saaie Sveshnikov met zwart tegen Jasper Broekmeulen. Jasper ging voor een prettig plusje in een ongelijk loper met toren eindspel, wat een bekende stelling is. Voor Stefan was het echter al weer een tijd geleden dat hij dit gespeeld had. Hij had dan ook veel moeite om de gelijkmakende zet te maken, en moest zich zodoende langs de rand van de afgrond manoeuvreren. Maar nadat hij zijn pionnen op de koningsvleugel had veilig gespeeld, was er voor Jasper nog maar één vleugel om door te komen, wat onvoldoende is voor de winst: het halfje werd getekend.

Zelf beleefde ik (Sjef Rijnaarts) een bijzonder prettige middag tegen David Miedema. Na een paardendans in de Franse opening wist ik een van mijn paarden te ruilen tegen zijn zwartveldige loper. Zodra ik mijn loper op deze zwarte velden geïnstalleerd kreeg was het voor David afwachten wanneer de genadeklap kwam, en deze kwam vlot. Binnen 30 zetten kon het volle punt genoteerd worden.

Alexander Kabatianski zat in zijn geliefde Taimonov tegen Jeroen Bosch lekker te schuiven met zijn paarden. De nuances van de stelling heb ik niet echt meegekregen, maar aan het gezicht van Alexander tijdens de analyse te zien, zaten er nog veel interessante dingen in de stelling. Beide spelers tekenden uiteindelijk nog vrij vlot voor een halfje.

Op bord 9 had Nico Zwirs een prettige Grünfeld-Indisch voor David van Kerkhof in petto. Met het interessante Dd2 leidde Nico David weg van de gebaande paden. In het middenspel gooide Nico de stelling open met f4. David moest hier een goed antwoord op schuldig blijven, al lijkt Pxe4, Pxe4 xf4 wit nog met een adequate reactie te moeten komen. Ik ben benieuwd wat een computeranalyse hier nog van vindt. Later offerde Nico een kwaliteit voor twee mooie vrijpionnen op e5 en d5. Deze pionnen waren de kwaliteit meer dan waard en Nico kon binnen de 40e zet het punt noteren.

Arthur van de Oudeweetering had een rustige Slavische partij tegen Niels Ondersteijn, waarbij beiden spelers rustig de stukken op de goede plaats zetten. Niels kon niet echt een openingsvoordeel uit de stelling halen en verloor in het middenspel een stuk. Hierop volgde een klassieke tijdnoodfase, waarin Arthur inmiddels een specialiteit van lijkt te maken (met wisselend succes). Vandaag hield hij het hoofd koel en wist met een stuk meer Niels mat te zetten.

Al met al was het vandaag een mooie en overtuigende overwinning: 6,5-3,5. Dit jaar belooft een spannende competitie te worden met ratingfavoriet En Passant. Maar gezien de opkomsten van alle teams in de eerste ronde en de overwinning kunnen we nu even naar boven kijken en kunnen we hopelijk lang bovenin meedoen. Met twee redelijk gelijkwaardige teams, belooft de volgende wedstrijd tegen Voerendaal weer een kraker te worden.

't Andere verslag (inclusief partijanalyses)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten