donderdag 12 januari 2012

Zware middag in Apeldoorn

Nico Zwirs

Afgelopen zaterdag 7 januari mochten wij Groningen ontvangen. Omdat Groningen degradatiekandidaat is, viel het te verwachten dat zij een sterk team neer zouden zetten om punten te scoren. Daarnaast hadden ze te kampen met wateroverlast, dus kan ik me voorstellen dat de GM’s dachten: Weg hier, op naar het droge Apeldoorn! Groningen kwam dus aanzetten met vier GM’s en een IM.

Roeland speelde op bord 1 met zwart tegen Sergey Tiviakov. Groningen laat Tiviakov alle partijen met wit spelen en hij scoorde daar ook 100 procent mee, totdat hij tegen Roeland moest. Na de opening had Roeland een pion minder, maar ongelijke lopers zorgden toch voor een remise.

Op bord 2 speelde Ilja Zaragatski een sterke partij tegen Elina Danielian. Met zijn 1.c4 bereikte Ilja zijn gebruikelijke plusje. Hij wist dit plusje om te zetten in materiaal, maar in de tijdnoodfase ging het mis. Hij verloor een stuk en had er twee pionnen tegenover. Dit bleek helaas niet genoeg voor remise.

Alexander Kabatianski kreeg het in de Alapin van Daan Brandenburg zwaar te verduren. Na zo’n drie uur spelen had Daan gewonnen. Op bord 4 speelde onze Sebastian Siebrecht tegen Michael Riemens. Het ging een lange tijd gelijk op, dus was remise een terechte uitslag.

Stefan Kuipers mocht het met zwart opnemen tegen GM Arkadij Rotstein. Deze vroeg tijdens de wedstrijd aan Tiviakov hoe hij het beste kon spelen, wat voor strategie het beste was. Het werd een vrij rustige partij en Rotstein had een klein plusje. Hij kon dit echter doorduwen en sloeg met een stukoffer toe, waarna het direct uit was.

Merijn van Delft speelde een zeer goede partij. Hij won in de Najdorf van Iozefina Paulet. Deze partij is zeker de moeite van het naspelen waard. Zelf mocht ik het op bord 7 opnemen tegen Erik Hoeksema. Na de opening kwam ik onder lichte druk te staan en offerde een pion voor tegenspel. Dat tegenspel kwam er, maar het vervolg van mij was niet goed en dus verloor ik.

Armen tikte zijn eerste punt binnen dit seizoen. Hij versloeg Joop Houtman in een Spaanse partij. Hij manoeuvreerde zijn stukken naar de goede velden, offerde daar een pion voor en sloeg toen toe. Sjef Rijnaarts mocht het op bord 9 opnemen tegen Joost Wempe. Het werd een Slavisch. Vorig jaar speelden deze twee ook al tegen elkaar. Toen werd het een Konings-Indisch, wat ik had gezien in mijn voorbereiding. Dit keer ging het Sjef wat minder goed af. Toen Joost een pion op d6 kreeg, werd het lastig voor Sjef. Even later verloor hij dan ook. Op bord 10 speelde Arthur van de Oudeweetering tegen Alexander van Pelt. In de moderne opening kreeg Arthur een plusje, maar in tijdnood kantelde de partij en verloor hij alsnog.

Vandaag hadden we het geluk niet aan onze zijde. Na deze nederlaag zijn we weer terug als middenmoter met vijf matchpunten. Achter ons zit een hele groep met vier matchpunten. De volgende ronde spelen we uit tegen hekkensluiter BSG.

Bussum here we come!

   Accres Apeldoorn      2364 - Groningen        2359 3-7
1. Roeland Pruijssers    2498 - Sergei Tiviakov  2677 ½-½
2. Ilja Zaragatski       2484 - Elina Danielian  2490 0-1
3. Alexander Kabatianski 2407 - Daan Brandenburg 2527 0-1
4. Sebastian Siebrecht   2468 - Michael Riemens  2266 ½-½
5. Stefan Kuipers        2391 - Arkadij Rotstein 2502 0-1
6. Merijn van Delft      2404 - Iozefina Paulet  2244 1-0
7. Nico Zwirs            2190 - Erik Hoeksema    2330 0-1
8. Armen Hachijan        2173 - Joop Houtman     2202 1-0
9. Sjef Rijnaarts        2295 - Joost Wempe      2277 0-1
10.A. vd Oudeweetering   2327 - Alexander v Pelt 2073 0-1

't Andere verslag

Foto's ronde 5



Zie ook:
  • Partijen
  • Stand & uitslagen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten