zaterdag 24 december 2011

Gratis voorsprong behouden

Armen Hachijan

Op zaterdag 17 december stond alweer de vierde ronde van de KNSB-competitie op het programma. Accres Apeldoorn nam het op tegen Voerendaal, dat gedeeld eerste stond samen met de tot nu toe erg verrassend presterende Stukkenjagers. Het was een lange reis naar Voerendaal van maar liefst twee en een half uur. Bovendien was de wedstrijd met een uur vervroegd en dus moesten we er vroeg uit.

Doordat Voerendaal niet genoeg spelers kon regelen voor de wedstrijd, moest er een bord opengelaten worden en dat werd uiteraard bord 1. Hierdoor was Merijn dus voor niets uit Duitsland gekomen op deze vroege ochtend. Maar goed, een punt is een punt en dus stonden we 1-0 voor voordat de wedstrijd überhaupt begon. Merijn had tijdens de wedstrijden wel een leuke bezigheid gevonden. Hij deed namelijk een live wedstrijdverslag op Facebook, wat erg leuk was voor de mensen die geïnteresseerd waren in de wedstrijd.

Op bord 2 besloot Roeland Pruijssers met zwart af te wijken van zijn geliefde Konings-Indisch en deed 1..f5. Hij koos de Stonewall opstelling van de Hollandse verdediging, wat erg solide is. Wit had een klein voordeeltje in de opening, maar na een onnauwkeurigheid was het meteen gelijk en werd de vrede getekend.

Ilja Zaragatski speelde een solide partij tegen Mihael Saltaev en besloot om na twintig zetten eeuwig schaak te houden. Op het vierde bord speelde onze matchwinner Sebastian Siebrecht tegen Christian Braun. Hij overspeelde zijn tegenstander met zwart vanaf de opening tot het vroege middenspel. Toen kreeg zijn tegenstander kansen in de partij, maar uiteindelijk trok Sebastian aan het langste eind en haalde het punt binnen.

Op het vijfde bord speelde Sjef Rijnaarts een solide partij tegen Andrei Orlov. Na achttien zetten werd de vrede getekend. Echter de zet nadat Orlov remise aanbood, was een grote blunder volgens de computer. De weerlegging is echter moeilijk te vinden en bovendien moet je het nog zien af te maken. Sjef koos terecht voor de remise, want hoe vaak krijg je nou een remise aangeboden van een grootmeester?

Stefan Kuipers speelde met zwart remise tegen Christov Sielecki. Sielecki had een miniem voordeel uit de opening gehaald, maar door nauwkeurig spel van Stefan hield hij het remise. Op het zevende bord speelde maakten Alexander Kabatianski en Daniel Hausrath geen fouten en daardoor werd de vrede getekend na achttien zetten. Arthur van de Oudeweetering speelde een goede partij tegen Tom Bus op het achtste bord en remise was gezien het speelbeeld de meest voor de hand liggende uitslag. In tijdnood ging het echter mis voor Arthur, waardoor hij de strijd moest opgeven. Tegen Thomas Trella had Armen Hachijan evenmin een gelukkige partij. Hij speelde erg ongeduldig, waar zijn tegenstander goed van profiteerde. Op bord 10 speelde Nico Zwirs een sterke partij tegen Holger Heimsoth in het Konings-Indisch en kon daardoor al vrij vroeg in de match het punt bijschrijven.

Al met al een goede overwinning van Accres Apeldoorn. Het team staat nu vierde, maar aangezien de verschillen in de competitie erg klein zijn kan er nog van alles gebeuren.

Voerendaal – Accres Apeldoorn:   4½ – 5½

Zie ook:
  • Partijen
  • Stand & uitslagen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten