vrijdag 6 april 2012

Buiten degradatiegevaar!

Thomas Beerdsen

Vorige week zaterdag werd de achtste ronde van de KNSB competitie gespeeld. Ook Stukkenjagers tegen Accres Apeldoorn stond op het programma. In deze wedstrijd mocht ik, Thomas Beerdsen, invallen. Voor Apeldoorn was dit een belangrijke wedstrijd om niet in degradatiegevaar te komen.

Een verslag per bord:

Bord 1: Stefan Kuipers – Mark Clijster 1-0

In deze partij ging het eigenlijk gelijk op, totdat Clijster op zet 31 in de fout ging:
Kuipers – Clijster na 31. Dg5

Hier had Mark Clijster 31...Dd4 moeten spelen, om g7 te dekken. Maar na zijn 31...Tbc8?? is het mat in een paar zetten na 32.Txg6+! en gaf hij op.

Bord 2: Mark Haast – Ilja Zaragatski 0-1

Ook deze partij ging (redelijk) gelijk op. Alleen toen kwam het foutje van Haast waar Zaragatski op had gewacht:
Haast – Zaragatski na 31. Kc6

Hier speelde Mark Haast 32.h4?, waarna Zaragatski gewonnen staat na 32...Ta2.
Haast had 32.Kf2 moeten spelen, zodat de witte koning op tijd de zwarte koning tegen kan houden.

Bord 3: Sebastian Siebrecht – Bianca Mühren 1-0


Siebrecht – Mühren na 24. 0-0

Hier moet Mühren 24...Pd3 spelen, maar na 24...Pf7? kon Siebrecht een tweede pion ophalen en vervolgens de winst binnen te halen.

Bord 4: Stefan Beukema – Roeland Pruijssers 0-1

Beukema verloor in de opening al snel een pion. Pruijssers speelde het daarna niet helemaal nauwkeurig, maar verloor nooit zijn pion. Toen hij daarna nog een tweede pion kon winnen was het over en uit voor Stefan.

Bord 5: Sjef Rijnaarts – Frans Konings 1-0

Rijnaarts wist met het trucje Pxd6 een pion binnen te halen. Eigenlijk was dit nog niet zo'n probleem voor Konings, als hij maar Pcd3! had gevonden. In plaats daarvan speelde hij Dxd6, waarna Sjef Rijnaarts gewonnen stond. Dat gaf laatstgenoemde niet meer weg.

Bord 6: Anne Haast – Alexander Kabatianski 0-1

In een scherpe Taimanov kon Anne Haast lang tegenstand bieden, maar in de volgende stelling beging ze een fout die ze niet meer recht kon zetten:
Anne Haast – Kabatianski na 32...bxa4

Hier speelde Anne Haast 33.Pxa4?, waar 33.b5 nodig was. In de partij kreeg zwart snel twee pionnen en een winnend initiatief.

Bord 7: Merijn van Delft – Tijmen Kampman 1-0

In een Franse opening met 3...Pc6 heeft Merijn van Delft op zet 24 al een stevige plus te pakken, maar na 24.Tc2 ging Kampman ging echt in de fout:
Van Delft – Kampman na 24. Tc2

Hier speelde Tijmen Kampman 24...f5?, waarna het helemaal over is. Nodig was 24...Ka7, ook al staat wit beter.

Bord 8: Herman Grooten – Armen Hachijan 0-1

Grooten – Hachijan was een zeer interessante partij, die alle kanten op kon gaan. Grooten heeft zelf een uitgebreide analyse van zijn partij gemaakt, te vinden in het wedstrijdverslag van Tijmen Kampman: "Stukkenjagers 1 ten onder tegen Apeldoorn" (schaaksite.nl).

Bord 9: Arthur van de Oudeweetering – Mart Nabuurs 0-1

In een Alapin ging het de hele tijd redelijk gelijk op, alleen hier ging Arthur van de Oudeweetering in de fout:
Van de Oudeweetering – Nabuurs na 36...e3

Hier moet Van de Oudeweetering 37.Kg2 spelen, waarna zwart beter staat. Maar na de gespeelde zet 37.Pxg7?? komt gewoon 37...e2! 0-1

Bord 10: Peter Lode – Thomas Beerdsen 0,5 - 0,5

Na een niet erg ambitieuze opening van Lode stond Beerdsen beter, maar hij speelde daarna een aantal matige zetten, waardoor hij dat voordeel als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Daarna moest Beerdsen kiezen tussen de a1-h8 diagonaal verzwakken of een pion zien verdwijnen. Hij ging voor het laatste, maar inmiddels stond Lode alweer beter. Vervolgens offerde Beerdsen twee stukken tegen een toren, omdat hij dacht dat hij aanvalskansen over de d-lijn zou hebben. Die waren er wel, maar ook gemakkelijk te pareren. Lode zag echter een truc waarmee hij eeuwig schaak zou kunnen geven en ging daar ook voor.

Alles bij elkaar dus een 1,5 – 8,5 overwinning, waardoor we in elk geval niet meer kunnen degraderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten